Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ.Ε.Π.



Σας παρουσιάζουμε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ. Η Ενωτική Πρωτοβουλία αποτελείται από καθηγητές του Α.Π.Θ. οι οποίοι θέλουν να δώσουν μια ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις φωνή στη πανεπιστημιακή κοινότητα που διδάσκει και ερευνά, ιδιαίτερα μετά από τη μεγάλη κρίση που πέρασε το Α.Π.Θ το περασμένο φθινόπωρο. Η Ενωτική Πρωτοβουλία θέλει να διαμορφώσει τον ΕΣΔΕΠ σε ένα όργανο σύνθεσης απόψεων που προέρχονται από τις διαφορετικές επιστημονικές περιοχές που διακονεί το Α.Π.Θ. Οι απόψεις έχουν ίσως διαφορετικές ιδεολογικές ή πολιτικές αφετηρίες, έχουν όμως ως κοινό την αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο είναι κέντρο διδασκαλίας και έρευνας και ότι αυτό είναι το κριτήριο ελέγχου της κάθε ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Η πολυφωνία είναι συστατικό στοιχείο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και την περιφρουρούμε.
      Ως εργαζομένοι στο Α.Π.Θ έχουμε δει την τελευταία διετία να θίγεται η αξιοπρέπειά μας από πολλές πλευρές (από την πολιτεία, από μέσα ενημέρωσης, από ξένα προς το πανεπιστήμιο στοιχεία, από φοιτητές που θεωρούν το πανεπιστήμιο ξέφραγο αμπέλι, από βοηθητικό προσωπικό που ενδιαφέρεται μόνο για τα στενά συμφέροντά του). Έχουμε δει επίσης κατ’ επανάληψη να καταλύεται η ακαδημαϊκή δεοντολογία. Πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς που διδάσκουμε στο Α.Π.Θ. καταφέραμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, να κρατήσουμε ζωντανές τις ακαδημαϊκές μονάδες, παραβλέποντας ακόμη και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και συμφέροντα.
      Γνωρίζουμε ότι το πανεπιστήμιο διοικείται σήμερα από τον Πρύτανη, από τη Σύγκλητο και από το Συμβούλιο. Ο ρόλος του ΕΣΔΕΠ είναι διακριτός: ο ΕΣΔΕΠ είναι το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί και αγωνίζεται για τα δικαιώματα μας, τα δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που διδάσκουν και ερευνούν. Ο ΕΣΔΕΠ καλείται να δώσει έμφαση στην αξία της εργασίας μας και στην εκπροσώπηση των συμφερόντων μας με όρους ακαδημαϊκότητας και ευπρέπειας, να ενημερώσει την κοινωνία για τα αιτήματά μας και για τον κεντρικό ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συγκρότηση της ίδιας της κοινωνίας. Ο ΕΣΔΕΠ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί ως χώρος συνάντησης όσων ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Α.Π.Θ., ως χώρος επεξεργασίας προτάσεων για την εξέλιξη του πανεπιστημίου. Ο ΕΣΔΕΠ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με τρόπο σύγχρονο, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες συμμετοχής που παρέχουν τα νέα τεχνολογικά μέσα, αλλά και με τρόπο αποκεντρωμένο, επιτρέποντας την επαφή και κοινή δράση των συναδέλφων κατά Σχολές ή γνωστικά πεδία.

Ευαγγελία Αμοιρίδου, αν. καθηγήτρια, Τμήμα Θεολογίας
Βενετία Αποστολίδου, αν. καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Παναγιώτης Γκλαβίνης, αν. καθηγητής, Τμήμα Νομικής
Γιώργος Ζωγραφίδης, αν. καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
Ελευθερία Θανούλη, επ. καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου
Γιώργος Καλογεράς, καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας
Κωστής Κατσάμπαλος, καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Γρηγόρης Πασχαλίδης, αν. καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
Χαράλαμπος Φείδας, επ. καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας
Χαρά Χαραλάμπους, καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών
Ελένη Χοντολίδου, αν. καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου